zondag 4 november 2007

Buitenplafond en tegelzoektocht

Vertekende panoramafoto van de voorgevel, gisteren 8 foto's geschoten en aan elkaar geplakt.

Gisteren en vandaag is aan de bekisting voor de kunststof schroten voor terras en dakoverkapping gewerkt. De schroten zijn al gekocht. Ik ben net terug van de Apollostraat en Wahab vertelde me dat er net iemand langskwam om hem te vragen of hij de losgeraakte schroten aan zijn huis kan komen repareren. Gelukkig slaat Wahab de meeste opdrachten af, zelfs mijn tante moest maanden wachten voordat hij haar loszittend dakpaneel kwam repareren. Wahab maakte van de gelegenheid gebruik om me uit te leggen waarom bij veel mensen de schroten losraken. Vaak worden er niet genoeg latten voor de bekisting gebruikt en dan worden de schroten ook nog vastgeniet. Na enige tijd laten de nieten los, want dat pakt niet zo goed in kunststof. Hij liet me zien wat voor “spijkers” hij gebruikt. De naam ben ik alweer vergeten. Ook kunststof schroten kan je in allerlei diktes aanschaffen en uiteraard hebben we weer voor kwaliteit gekozen. De schroten zijn bij Ronan aan de Tourtonnelaan gekocht. Gisteren, voorbereiding voor het plaatsen van de kunststof schroten aan het plafond.

Ronan heeft overigens ook veel keuze in kwaliteitstegels. Zoals je olijfolie in eerste en tweede persing kan kopen, kan je in Suriname tegels van 2e en 3e keuze kopen. Eerste keuze tegels kan je hier niet makkelijk vinden. Eens vroeg ik Wahab of hij voor het betegelen wel tegelkruisjes gebruikt. Hij legde me uit dat dat in Suriname geen zin heeft; de tegels zijn zo ongelijk dat je bedrogen uitkomt als je daarmee werkt. Ik heb afgelopen woensdag al een voorlopige keuze voor tegels gemaakt. Omdat mijn voorkeur uitgaat naar 33x33cm formaat moest ik even zoeken. Blijkbaar is er meer vraag naar veel grotere tegels, want die kan je volop vinden. Ik heb volledig gebakken tegels gevonden voor 42,50 SRD per m2(ietsje meer dan 10,- euro op het moment). Helaas worden bij deze tegels geen schuinafgewerkte plinttegels geleverd. Wahab stelde voor de tegels te snijden en dan de machinale zijkanten te gebruiken. Als ik de tegels ook nog in een kleiner formaat kan bestellen, dan kan ik ook nog kosten uitsparen. Dit moet ik nog allemaal uitzoeken. De bedoeling is dat het hele huis, met uitzondering van het terras en de douche-toiletruimtes dezelfde vloertegels krijgen. Het terras en de douche-toiletruimtes krijgen bij voorkeur dezelfde anti-slip tegels, en de badkamer van het hoofdgebouw krijgt helemaal iets aparts wat ik hier nog niet ben tegengekomen. De bedoeling is speels mozaïek, maar ik ben alleen nog maar saai mozaïek tegen gekomen. Uiteraard heb ik overwogen om de tegels in Nederland te kopen en naar Suriname te posten (overzee). Heel veel mensen doen dat. Ik heb het niet gedurfd. De lange weg en daardoor de verhoogde kans dat de tegels stukgaan zit me niet lekker. Sowieso, is mij verteld, moet je al 5-7% extra tegels bestellen in geval er wat stukgaat. Nou ja, het is een gevoelsmatige beslissing, een kostenvergelijking heb ik niet gemaakt. De een zegt “kwaliteitstegels zijn zo goedkoop in Nederland, natuurlijk moet je ze importeren”, een ander zegt “nou, zoveel moeite als je moet doen, je moet ze via Rotterdam naar Suriname versturen, invoerrechten betalen, transport regelen en dan kunnen ze ook nog stuk gaan, niet doen hoor!”. Misschien doe ik het wel voor de grote badkamer, als ik hier echt niets kan vinden. Overigens, van een andere Eurosurinamer die heeft gebouwd in Suriname heb ik de tip gekregen om bij Vifa Trading aan de Concordialaan nr. 27 te kijken. En daar heb ik inderdaad heel veel moois gezien en mijn voorlopige keuze gemaakt. Ze verhuizen binnenkort naar een enorm groot nieuw gebouw, dus zullen de zaken wel goed gaan. Bijpassende wandtegels heb ik ook bij Vifa Trading gevonden in de maat 20x25 cm voor 30 SRD per meter. En als ik me goed herinner zijn deze (glans)tegels ook helemaal doorbakken.
Vandaag, nog steeds het voorbereidend werk voor het plaatsen van de kunststof schroten, hier is de bekisting al te zien.

Nog even ter informatie, als aanvulling op mijn vorig hoofdstuk. Ik heb begrepen dat de gemiddelde bouwvakker, dus geen specialist, hier 50-60 SRD voor een 8-urige werkdag verdient. Vijf jaar geleden was dat ook al zo, dus voor de bouwvakker is er niet veel veranderd in deze periode.
Nogmaals, als een van de lezers andere ervaringen heeft of over aanvullende kennis beschikt, dan hoor ik het graag. Dit zal nooit een compleet bouw-weblog voor Suriname worden, maar het doel is steeds, dat wat er staat ook klopt.

5 opmerkingen:

Anne the Man zei

Mijn ervaring met tegels is:
1- bedenk dat je kiest voor jaren. Een degelijke, tijdloze keuze en vooral: kwaliteit is een goede lange-termijn benadering.
2- denk aan het schoonhouden. Sommige tegels laten het vuil beter zien. Sommige tegels houden meer vuil vast.
3- als de tegels versneden worden voor plinten, kan je je makkelijk verkijken op de hoeveelheid; zorg dat je genoeg hebt
4- nabestelde tegels komen uit een andere partij en ogen dus altijd NET een beetje anders. Het heeft zin om ruim extra te hebben en die voor altijd te bewaren. Heb je tegels om beschadigde te vervangen.

Paul zei

Hi Monique,
Leuk te lezen dat je weer in Suriname bent en dat je zo tevreden bent over de vorderingen van het mooie huis!! Succes en veel plezier tijdens je verblijf!

Groetjes,
Paul,
Zwolle.

christel en nino zei

Hoi Monique,

Mooi Weblog. We volgen je acties in Suriname. Zijn zelf van plan te gaan bouwen daar.
Groetjes,
Christel en Nino

Annabelle zei

Ja, tegels kiezen en in welk motief/op welke manier je ze gaat leggen is een lastige keuze. Het kost een hoop geld en je moet er langere tijd tegen aan kijken. Maak je de juiste keus, dan ben je blij. Ben je ze na 1,5 jaar al zat, dan heb je best een probleem. Mijn tip is altijd om zo neutraal mogelijk te kiezen, alles past hierbij en de kans dat je de tegels beu raakt is niet zo groot.

Kyra zei

Moeilijk he die zoektocht naar goede mooie tegels, wij hebben laatst ook nieuwe voor het balkon besteld, we zijn benieuwd!