maandag 22 november 2010

Tijd is geen geld

Heel anders dan in Nederland drukken in Suriname tijd- en reiskosten nauwelijks op de kosten bij een klus.
Dit lijkt op zich heel prettig, want dat scheelt weer in de portemonnee van de opdrachtgever, maar er zit ook een andere kant aan. Ik zal deze andere kant duidelijk maken aan de hand van diverse klussen tijdens mijn afgelopen vakantie, nl.:
- Stenen schutting aan weerszijden van het huis
- Installatie van airco’s
- Aankoop van wasmachine
- Op maat maken en installeren van groot aanrecht.
Eerst wil ik voorop stellen dat ik over het algemeen en bij sommige klussen zeer tevreden ben over het resultaat. Dus dat is OK. Maar hoeveel afspraken en tijd heeft dit van de mensen en mijzelf in beslag genomen?

De schutting
De schutting was een typische “djab”, de opdracht en prijs zijn vantevoren afgesproken. Het tegenovergestelde van een djab is als je de werklui per uur betaalt voor een bepaalde klus. Dit doet men meestal niet omdat de kans groot is dat de werklui gaan tijdrekken.
Dus met een djab hoop je of ga je ervan uit dat de klus relatief snel geklaard is. Fout gedacht!
Ik ben zeer tevreden over mijn schutting. Het is rotsvast en kaarsrecht, het is precies geworden zoals ik had gewild.Maar de aannemer heeft met handlangers i.p.v. volwas arbeiders gewerkt. Dit kan twee redenen hebben: hij kon geen (geschikte) volwas arbeiders vinden of hij heeft het werk verdeeld over goedkope handlangers (20-30 SRD per dag) zodat hij zelf meer overhoudt. In ieder geval heeft de djab veel langer geduurd, want de jongens zijn dan in de leer en maken fouten die ook weer hersteld moeten worden. Resultaat voor mij: ik was langer aan het huis gekluisterd om de arbeiders elke dag toegang te verlenen en met werklui rondom m’n huis had ik wekenlang weinig privacy.

De airco’s
Ook hier ben ik dik tevreden over, ik was zelfs verbaasd dat er een paar dagen na de installatie nog een kwaliteitscontrole kwam. Zo verbaasd, dat ik het bedrijf heb gebeld om te vragen of de heer van de kwaliteitscontrole wel bij hun bekend was. Hoe dan ook had ik niet verwacht dat er zoveel afspraken gepaard zouden gaan met de installatie van de airco’s:
- bezoek aan bedrijf voor inventarisatie en prijsafspraak
- opnamemonteur aan huis
- betaling bij bedrijf
- monteur aan huis voor montage
- kwaliteitscontrole aan huis
- verfijning montage aan huis n.a.v. kwaliteitscontrole.

De wasmachine
Ook over de wasmachine ben ik inmiddels tevreden, maar sneller dan gewoonlijk (na 6 maanden),wist de monteur te vertellen, was een capacitor (condensator) doorgebrand. Dit was een zwak onderdeel van de wasmachine, maar door het te vervangen door een LG exemplaar zou ik er geen last meer van hebben. De afspraken:
- bezoek en betaling in de winkel.
- afleveren van de wasmachine door het bedrijf aan huis
- de dag erna installatie door een erkende monteur (anders geen garantie!).
- vaststellen doorgebrand onderdeel door monteur aan huis.
- verloren middag thuis wachten op installateur voor vervangen van onderdeel. Monteur is niet verschenen.
- Installatie nieuw onderdeel door monteur.
Kosten van het onderdeel waren 15 SRD en voor mijn rekening, want dit probleem viel niet onder de garantie. Andere kosten (tijd en reis) voor rekening van het bedrijf.

Het grote aanrecht
Omdat ik voor de grote keuken geen standaard aanrecht wilde, heb ik hier in het verleden al de nodige tijd en energie aan verspild (zie een eerder verslag). Uiteindelijk moest het aanrecht weer verwijderd worden.
Deze vakantie heb ik weer een poging gewaagd. En ja, mijn wensen zijn niet standaard, dus ik moest het weer ontgelden; het aantal afspraken en bezoekjes bij deze klus was echt teveel. Door verkeerd meten en miscommunicatie tussen onderlinge partijen moest er aardig wat hersteld worden.
Het laten plaatsen van een waterkering heb ik (voor nu) opgegeven (teveel broko-ede). In plaats daarvan heb ik nu een recht afgewerkt kunststof aanrechtblad gekozen. Prijzen SSV Keukenplaat bij Huang an Trading, Jozef Israelstraat 39 (oktober 2010):
Standaard kwaliteit (2,44x76cmx12mm), inclusief lijm: SRD 475
Onderste 8 types:
Betere? kwaliteit (2,44x76cmx12mm), inclusief lijm: SRD 675Verschillende keren moest er gemeten worden aan huis en zodoende duurde en duurde het maar en hoe langer het duurde hoe meer voorschotten er werden gevraagd. Dat laatste, daar heb ik inmiddels m’n buik vol van. Ik heb me voorgenomen om niet meer in zee te gaan met mensen die aldoor maar voorschotten vragen, dat is me echt veel te vermoeiend. Maar ik moet zeggen, ook hier ben ik redelijk tevreden met het resultaat. Ik maak me alleen nog een beetje zorgen over de constructie; of die wel stevig genoeg is.
Moderne woning in Suriname
Hoewel ik na de afgelopen vakantie doodvermoeid en gefrustreerd weer terug ging naar Nederland, moet ik ook zeggen dat de negatieve flow gauw weer voorbij was. Want na precies twee weken had ik weer erg veel zin om terug te gaan; de aantrekkingskracht van een eigen woning in Suriname is ongelofelijk sterk.
En als ik weer eens overweeg hoe zwaar ik het heb gehad met het bouwen van mijn huis, dan moet ik zeggen dat het toch wel meevalt. Alles is relatief natuurlijk; in tegenstelling tot een heleboel andere “bouwers” heb ik het getroffen met mijn aannemer, hij is betrouwbaar en levert kwaliteit. En daarnaast heb ik een redelijk eenvoudige woning gebouwd. Hier en daar waren mijn keuzes niet standaard, en dan moest ik echt vechten om mijn wens en wil door te drukken, maar ik zou er niet aan moeten denken als mijn woning volkomen niet-standaard voor Surinaamse begrippen zou zijn. Maar deze huizen worden wel gebouwd hoor.
Afgelopen vakantie heb ik zo’n woning bezocht. En werkelijk, dit is niet voor iedereen weggelegd. De eigenaar heeft zich twee jaar lang fulltime met de bouw bezig gehouden, heeft een bouwkundige achtergrond, heeft alle materialen tot de laatste schroef zelf gekocht, heeft ook zelf materialen uit het buitenland moeten importeren, en ja, hoeveel grijze haren er bij zijn gekomen en hoeveel kilo’s eraf zijn gegaan, dat weet ik niet, maar deze prachtige woning staat er!Ik denk dat mijn eigen aannemer, als hij deze woning ziet, steil achterover slaat. Wat ik hiermee wil zeggen is: Wat ik voor onmogelijk achtte blijkt toch mogelijk te zijn!
Zoals op de foto te zien is, zitten er veel ramen in deze woonruimte; het plafond is erg hoog, de bovenste balk kan je zeker weten niet standaard in een houtzagerij kopen; tegen het plafond zijn gipsplaten die heel strak zijn afgewerkt; deze woning heeft geen vliering, er is met isolatiemateriaal tegen de zon gewerkt. Bovendien is helemaal boven in de woning een grote airco geplaatst die de woning extra koel houdt.
Tip
Deze vakantie is het me opgevallen dat er in Paramaribo meer busjes rondrijden van kleine eenmansbedrijfjes, die hun naam en telefoonnummer op de bus hebben staan. Met één heb ik direct ervaring gehad en met een andere indirect. Beide waren vakmannen. Ik ben dus geneigd om eerder met deze mensen in zee te gaan dan een ander bedrijf dat zichzelf niet vol trots op deze wijze adverteert.
Overigens vertelde één zo’n vakman, een meubelmaker, mij dat hij geen houten meubels maakt omdat hij de klant graag tevreden ziet. Goed gedroogd hout is niet of nauwelijks in Suriname te vinden, dus werkt hij alleen met mdf. Voor de afwerking, frontjes e.d., gebruikt hij naar wens laminaat. Zelf wil ik graag echt houten kastjes op wieltjes onder mijn aanrecht, dus ben ik erg blij dat ik zo’n duidelijk antwoord van deze vakman heb gekregen, al is het niet wat ik graag had willen horen. Lees meer over houten meubels op De Ware tijd online (met account).

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hou vol mi gudu,

Uiteindelijk zal je volharding een huis opleveren zoals JIJ voor ogen had. En alleen dan zal je de voldoening smaken om je EIGEN huis te bewonen. Trots de inzichten van uitvoerder, opzichter of makelaar zal JOUW visie van je ideale huis zegevieren en je genot schenken voor de rest van je zelfgekozen leven.
En dat zal je in de rest van je tijd genoegdoenig smaken voor je volharding en je "koppigheid" terwijl je geniet van je eigen inzichten in jouw ideale woonsituatie. Make it happen, & then enjoy it!

Samenvattend en geheel integer; ik wou dat ik jou was & I envy you!

Monique Chelius zei

Dankjewel voor je aardige en bemoedigende (door de Google translator vertaalde?) woorden, anonieme lezer!
Ik laat me zeker niet tegenhouden door de laatste loodjes, maar dit is wel deel 1 van mijn Suriname droom.
Deel 2 bestaat uit een kleine woning midden in de natuur en of ik een dergelijk project zou kunnen doorstaan is de vraag.
Want als ook elektriciteit en stromend water niet aanwezig zijn, brengt dit weer extra problemen met zich mee.
Ik hoop dat ook jij je eigen (Suriname?) droom kunt volgen, want je zegt het heel goed; met volharding, visie en koppigheid kom je er wel.

renzo zei

Denk maar goed na voordat je een keuze maakt. Je moet er een poos gebruik van maken, dus is het van belang dat je er veel plezier van hebt! Zie echt hele leuke dingen erbij staan!