donderdag 12 maart 2009

Hollen en stilstaan

Hoe blog je 3 weken vakantie in Suriname in 1 keer?
In principe mogelijk, maar door de enorme lengte niet bijzonder prettig om te lezen, dus zal ik mijn verhaal opsplitsen in stukjes.
Ik heb het te druk gehad om te bloggen terwijl ik er was, waardoor er ook veel te vertellen is; veel leuks, maar ook minder minder leuke dingen.

Doel van de werk-vakantie was sanitair en hydrofoor installeren. Maar het is ietsje anders gelopen. Aangezien ik toch wat waterdruk had (vooral in ochtend en middag), heb ik de aanschaf en installatie van hydrofoor vooruit geschoven, maar wel voorbereid met de installateur.

Wat anders was dan de vorige vakanties is dat ik veel afspraken had met verschillende installateurs. Daardoor viel het me op hoe ontzettend adhoc er in Suriname wordt gewerkt.
Eerst kan je een installateur niet bereiken, je weet niet eens of hij wel in de stad verblijft, het duurt dagen voordat je wat hoort, vervolgens heb je hem dan eindelijk aan de lijn en komt hij morgenochtend meteen al langs voor de opname.
Of toch niet, hij belt even later dat hij nu al kan komen. Je kunt begrijpen dat er van een strakke planning zo niets terecht komt. Ik was natuurlijk wel blij dat alles zo snel werd opgepakt, maar de voorbereiding kwam er daardoor wel onder te lijden, waardoor hier en daar wel wat foutjes zijn ingeslopen.

In een notendop alvast wat foto's met uitleg.
Mijn granito aanrecht: uit de verte ziet het er niet slecht uit. Sta je ervoor dan is het 6 cm te hoog, op verschillende plekken gebroken en gerepareerd, slecht gevoegd, de waterkering duidelijk uit losse hand gefreesd, en het heeft een vreemde hoekruimte.

Toen ik aan het eind van de vakantie mijn moed bij elkaar had geschraapt om de firma BEM met mijn ontevredenheid te confronteren - ik zag er als een huis tegenop - hebben zij gelukkig hier naar volle tevredenheid gehoor aan gegeven. Inmiddels (mei 2009) is het aanrecht vakkundig weer verwijderd, mijn spoelbak is meegenomen, volledig gereinigd geretourneerd en ik heb mijn geld terug. Dit is klantenservice!

De 3 toiletten. Klusprofessional Rene die mij met verschillende klussen in het huis heeft geholpen is net als ik gecharmeerd van multifunctionele toepassingen.

De 3 badkamers (in Suriname heet een doucheruimte een badkamer). Alle douche mengkranen zijn verschillend. In de verschillende winkels (inclusief Kersten) die ik heb bezocht, hadden ze steeds maar 1 douche mengkraan van het type dat ik wilde.
Voor de grote doucheruimte zal ik een luxere doucheset in Nederland aanschaffen. Ik ben geen geschikte middenklasse douchesets in Suriname tegengekomen. Of ze waren te simpel of te luxe en te duur.

4 dezelfde wasbakken (wastafels) zijn geïnstalleerd. In elke slaapkamer één en deze in een hoekje van de keuken. Bij alle 4 moet er nog betegeld en geschilderd worden.
Wandlamp uit Nederland, Hanglamp uit Suriname voor 70 SRD (Huang An Trading Co. Ltd. Jozef Israelstraat 39).

Mijn eerste kopje thee in de woning, en m'n favoriete bezigheid (kuch!) shutters schoonmaken.
Wederom kreeg ik opmerkingen dat het huis veel mooier zou zijn met schuiframen i.p.v. shutters, omdat dat moderner en mooier is.
Het feit dat je ramen dan voor ongeveer 50% dicht zijn schijnt niet erg mee te tellen bij de gemiddelde burger.

Rene boort grotere gaten in het dievenijzer zodat de discussloten uit Nederland passen.
Rene plaatst de Ikea Dignitet staalkabels voor gordijnen. De werking was nog wel een puzzeltje vanwege het rechts- en linksdraaiend systeem.
Maar uiteindelijk zag het er wel strak uit. Ik moet zeggen, door alle drukte was ik niet echt een goeie gastvrouw in mijn nieuwe woning. Rene moest zelfs zijn eigen meegebrachte broodje met een plamuurmes beleggen.
Naast al het klushulp heb ik veel advies van Rene gekregen, over het aanrecht, over het aanpassen van de inrit, hang en sluitwerk, installatie van sanitair en ga zo maar door. Heel prettig om een allround professionele klusser als klankbord in de buurt te hebben. Wederom, bedankt Rene!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Monique,
Heel fijn om je berichten te lezen.
Nog bedankt voor jouw mailtje. Ik vertrek morgen en zodra ik terug ben krijg jij een terugkoppeling.
Het aanrechtblad is niet naar jouw wens begrijp ik. Had je toen ook overwogen om een blad vanuit Ned mee te nemen? of was die optie te duur? ik vraag dit omdat ik op internet naar leveranciers van granieten keukenbladen gekeken en sommige bladen zijn helemaal niet duur.
Maar jouw verhaal blijft boeiend

groeten
Nancy

Monique Chelius zei

Hoi Nancy,
Als je een granieten aanrechtblad wilt ZONDER waterkering, dan kom je in Suriname heus wel aan je trekken.
Je kunt het proberen bij Stone on natural stone production
Adres: mahonylaan 3
Tel: 474777
of
graniet nv
Adres: duisburglaan 17
Tel: 465855 / 493669
Ik wilde een granieten of granito aanrecht met waterkering. Bovenstaande bedrijven hebben mij duidelijk verteld dat ze de machines niet hebben om de waterkering te fresen, en bij granito plakken ze alleen de waterkering strip erop. Ik heb zelf gezien hoe zo'n opgeplakte rand er na een tijdje uit komt te zien. Ik heb daar geen vertrouwen in.
Vandaar dat ik bij het enige bedrijf terecht ben gekomen dat dit wel deed. Om eerlijk te zijn, durfde ik het niet aan een granieten of granito aanrecht te versturen naar Suriname. De kans op brokken leek me erg groot.
Heel veel succes en plezier in Suriname. Ik hoor graag weer van je!
Monique

davit hogg zei

Dit is een interessante website. Leuke content ook. Ik was net op een website genaamd natuursteen-werkblad.be waar ze werkbladen en aanrechtbladen verkopen. Het is juist een heel witte website wat je niet vaak ziet volgens mij in de natuursteen sector. Schitterend om te zien hoe websites er steeds beter uit gaan zien.