vrijdag 15 juli 2011

Woninginrichting

Een van de punten waar ik me het meest op verkeken heb bij een eigen woning in Suriname is de inrichting.
Bij aanvang was ik ervan overtuigd dat ik al m'n meubels ter plekke kon laten maken, want ja, ik kon me nog herinneren dat vooral onder de Javaanse bevolkingsgroep er zeer vakkundige timmermannen waren. Maar helaas, misschien zijn ze nog wel ergens verstopt, maar ik heb ze niet kunnen vinden. Er zijn genoeg mensen hoor, die zeggen dat ze van alles kunnen, maar als ik zie hoe vaak ik bij “vaklieden” moet komen aanlopen met mijn eigen waterpas, dan denk ik tjongetjonge, dat is toch een van de meest essentiële dingen om in je gereedschapskist te hebben?! M.a.w. de standaard voor perfectie en precisie ligt een stuk lager bij de gemiddelde inwoner van Suriname, en ja, een krom bed of een kromme bank, daar zit ik echt niet op te wachten.
Dus wat doe je dan? Je laat je spullen zoveel mogelijk uit Nederland halen. Jammer, jammer! Want ik ben een voorstander van Surinaamse producten en zou mijn geld veel liever aan een Surinaamse vakman besteden. Inmiddels probeer ik een middenweg te vinden, bijvoorbeeld voor m'n eettafel. Ik weet dat Surinaams hout inmiddels best duur is, en bovendien is er in Suriname geen grote houtdrogerij. Dus, als ik meubels van hout laat maken, dan bestaat er een goeie kans dat ze zullen krom trekken. Men werkt inmiddels wel veel met MDF. Dus heb ik ervoor gekozen m'n tafelbladen in MDF te laten maken, ze zijn bespoten met autoverf, en die tafelpoten, die zijn van Ikea. Ik ben dol op flexibele systemen, daarom staat de tafel op poten met wieltjes en bestaat het uit twee delen. Zo kunnen de tafels in de toekomst ook als lestafels dienen, bijvoorbeeld voor computerlessen.
Wat betreft de woninginrichting moet ik toch ook nog wat kwijt. Tijdens mijn laatste vakantie in Suriname (april/mei) zag ik deze muurschildering op een school vlak bij Colakreek.
Tekna boekoe no wakti, tekna leri dati na joe makti. Ik was erg onder de indruk; ik wist niet dat er zo’n mooi gezegde in het Surinaams was voor Kennis is Macht.Ik herinner me nog heel helder een discussie met iemand in Suriname, die zei: Suriname heeft geen kenniscultuur. Mensen, ik weet niet hoe, maar ik zou zo graag zien dat dit een beetje ging veranderen. Want met lede ogen zie ik het elke vakantie weer aan. Er worden echt hoge bedragen gevraagd voor jaren oude meubels die worden geadverteerd als “de nieuwste trend uit Italië” of “zojuist uitgepakt!” Ik begrijp heel goed hoor, dat men in Suriname niet de duurste producten importeert, maar dat ouderwetse meubels even duur of soms zelfs duurder worden verkocht dan gelijkwaardige moderne meubels in Europa, dat vind ik pure afzetterij. Eigenlijk maakt het me best misselijk, omdat de eigenaren heel goed weten waar ze mee bezig zijn; immers zij hebben de kennis over de inkoopprijs, hun winstmarge, en dat de meeste kopers niet de moeite hebben genomen of zelfs niet de middelen hebben om een goeie prijsvergelijking te doen.
Dus wat doe je dan, wat kan je doen? Ha!! Steeds meer mensen, familie, kennissen en timmerlui, vragen mij tijdens mijn vakantie om een Ikea gids. En aangezien er helaas nog steeds geen Ikea in Suriname is, doen de gidsen heel goed dienst als inspiratiebron!
Wie weet, misschien kan ik in de toekomst nog een modern houten Made-in-Suriname bed kopen, in plaats van dat ene model dat je in alle winkels ziet. Het is een mooi model hoor, maar een beetje variatie mag wat mij betreft wel.

Mijn dubbele Ikea wastafel is inmiddels ook geïnstalleerd.

Helaas heb ik geen enkele timmerman in Suriname kunnen vinden die ik vertrouwde om mijn kruidenkast in Nederland na te maken. Dus, is het in Nederland nagemaakt door een top timmerman en met de zeepost verstuurd (nogmaals dank Peter, ik ben er erg blij mee!).
Links m’n kruidenkast in Nederland (eigen ontwerp), rechts wordt de kopie opgehangen.
Gelukkig kon ik in de stad bij CHM nog een aardige (uitklapbare) sofa vinden voor een redelijke prijs. En dankzij de alerte taxichauffeur die me daarnaartoe bracht kon ik de verkoper attenderen op de Moederdag korting!

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Wauw Monique je harde werken is beloond, ben na hele lange tijd komen kijken echt fantastisch hoe je de zaken aanpakt. Ben heel benieuwd naar je plannen. Groetjes Claudia

Monique Chelius zei

Hoi Claudia,
dankjewel voor je reactie!
Ja, ook ik ben benieuwd naar m'n eigen plannen, haha. Maar eerst even genieten van het "vakantiehuis", want het is wel prettig dat de zware broko-ede tijden voorbij zijn. En jouw plannen, beginnen die vorm aan te nemen?

Anoniem zei

Hoi Monique,

Misschien dat je nog geen bed hebt laten halen, want ik heb de mijne, model Sara, gekocht bij Snofla aan de Kwattaweg. Gemaakt van massief Surinaams hout en heel mooi. Het kostte SRD 845 (180cm x 200 cm) en was een stuk goedkoper dan die welke CHM en Kersten verkopen, die waarschijnlijk hun producten ook van Snofla betrekken.

IluvSU zei

Hoi Monique,

wat super van je om dit alles te delen. Lijkt wel een one-stop-window voor mensen met bouwplannen en zij die bezig zijn. Petje af hoor! Ook wij zijn bezig te bouwen (wij wonen in Sur) en tja de laatste fase blijkt het langst te duren... wij zullen alvast het advies van Anoniem dd 5-8-2011 ter harte nemen en een kijkje nemen bij Snofla!!! Groetjes

Monique Chelius zei

Hoi Anoniem en IluvSU,
Bedankt voor jullie aardige reacties! Ik ben ook benieuwd naar Snofla. Ik zal zeker de komende vakantie een kijkje nemen. Jammer genoeg hebben ze geen folder op internet.
IluvSU, succes nog met de laatste bouwfase!

Ingrid zei

hoi Monique, Leuk om alles te lezen heb genoten!! Wij zijn ook op zoek naar meubels maar kunnen maar niet slagen,wij zoeken iets van hoogglAns maar kunnen dat nergens vinden alleen maar hout en dat wil ik niet,was vanplan om meubels in Nederland te kopen maar het ver schepen is duur en de invoerrechten,dus zit nog steeds zonder meubels in Suri....Maar voor een bed heb ik nu wel een leuk adresje Snofla ga daar zeker in dec kijken as ik er weer ben,wou je in iedergeval bedanken voor de tips van bedrijven en je leuke verhalen en succes met je laatste bouwfase...groetjes van Ingrid

Anoniem zei

Wat geweldig leuk dat je het ook deelt met anderen.
Mag ik het adres van de meubelmaker die je voorraad/kruiden kast heeft gemaakt?

Monique Chelius zei

Beste Anoniem,
Helaas, de kruidenkast is door mijzelf ontworpen. De afmetingen en te gebruiken materialen heb ik aan een kennis in Nederland gegeven die timmerman is, en hij heeft het voor mij in elkaar gezet. Je kunt er dus voor kiezen om het zelf te laten nabouwen n.a.v. de foto op mijn blog, of met mij te onderhandelen over de originele werktekening of een bestelling bij deze kennis. Als je voor de 2e of 3e optie kiest, graag mailen naar moksi@online.nl.
Ik deel heel veel gratis, maar niet alles :)

IluvSU zei

Hi Monique,

ben benieuwd hoe het nu met je huis gaat. Woon je inmiddels al in Sur? Of zou dit huis als vakantie huis dienen? Ik ben de vorige week bij Snofla langs geweest en heb meteen een bed besteld voor de meisjes:o)

Groetjes

Monique Chelius zei

Mijn woning is vooralsnog een vakantiehuis, IluvSU. Zie ook http://tweede-thuis.blogspot.nl/

Dennis zei

Geweldig dat ik dit blog tegen ben gekomen! Ik blijf graag lezen hoor. Wij hebben een vakantiehuis erbij laten bouwen ervoor.

Kim zei

Leuke inrichting hoor. Leuke foto hoor, geniet ervan.

renzo zei

Prachtig interieur. Leuk om te zien dat sommige mensen dezelfde smaak hebben.

mitchel zei

Het interieur heb je uitstekend ingedeeld. Bedankt voor het delen.

klaas zei

Dat ziet er fantastisch uit zeg! Erg leuke smaak ook...