donderdag 2 september 2010

Oost West, tweede thuis Best

Ja hoor, ik ben er weer, in m’n huisje in heerlijk warm Suriname!!
Hoewel nog niet alles is afgerond in de woning, begint de verhouding werk-vakantie steeds meer de goeie kant uit te slaan.
De bedoeling was dat bij mijn aankomst één zijschutting (ned: tuinmuur) af zou zijn, maar dat was helaas nog niet zo. Wel wordt er hard aan gewerkt, en ik kon in ieder geval goed zien dat de fundering dik in orde is.Want, zo heb ik me laten vertellen, er worden regelmatig in rap tempo stenen schuttingen opgetrokken, die dan even hard weer naar beneden komen.
Ik heb voor drie rijen “regenstenen” in het midden gekozen zodat de wind er goed doorheen kan blijven waaien.

Dit was vanochtend (aan mijn papaya ontbijt).
En op dit moment wordt de laatste rij stenen van de eerste muur gemetseld.Tijdens mijn afwezigheid is de alarmering in orde gemaakt. Dus deze heb ik bij aankomst ook meteen geïnspecteerd. Hoewel de bedrading (op aangeven van mijn beheerder uiteindelijk) best netjes is aangebracht, kan ik een ieder aanraden om die, indien mogelijk, al vantevoren in de muur te laten doortrekken. Hier een foto van het alarmeringspaneel. En hier een van de magneetcontacten (van schuifdeur naar plafond).
Vanochtend is er een ongelukje gebeurd bij een van de sensors. Het slachtoffer is een spin die blijkbaar zijn rag vanaf de sensor wilde opzetten.
Voor de liefhebber een advertentie in De Ware Tijd van vandaag van PS.
Off topic
Gisteren (woensdag) was het alweer genieten, samen met Heleen, op de kwattamarkt.We zijn samen uit Nederland vertrokken. Ik blijf hier voor de vakantie en zij veel langer, want ze heeft haar hart ook verloren aan Suriname en is voornemens online innovatieve toeristische producten te ontwikkelen (www.reisgidssuriname.nl).

Ik ben mijn blog nu aan het bijwerken vanuit mijn woning met een mobiele internetverbinding (Yes!!). Heleen en ik hebben meteen op de 2e dag de Uniqa kiosk in de Van Sommeldijckstraat bezocht, alwaar techneut Sergio ons uitstekend heeft geholpen om de internetverbinding op te zetten. Heleen heeft een (simlock-vrije) dongel van de belcompany en ik bel in met een (simlock-vrije) smartphone. Op dit moment heeft Uniqa geen eigen dongels meer (Op de Uniqa website worden deze modems genoemd). Ik moet zeggen, de eerste dagen was de verbinding niet zo fantastisch, maar sinds vanochtend zijn we behoorlijk tevreden met de snelheid. De prijs was 75 SRD voor 1 maand (prepaid) mobiel internetten (EDGE netwerk), inclusief simkaart. Desgewenst kan je apart nog beltegoed opladen en middels de sms-dienst je verbinding met een dag, week of maand verlengen. Zie http://www.uniqa.sr/prive/mobiel+internet.

12 opmerkingen:

Marina zei

Hallo Monique,
Je blog is erg leuk en informatief voor Suri's die ook een huis willen bouwen. Ik ben benieuwd naar je ervaring met de aannemer. Zou je hem een ander ook aanbevelen? Ik hoor het graag. je kunt me mailen op marinabotland@gmail.com

Jetty zei

Hoi Monique,

je hebt het alweer lekker naar je zin in Suriname. Het is wel een hele grote spin die je daar in huis hebt. Geniet lekker van je vakantie.

groetjes Jetty

Cynthia zei

OHH MY GOD wat een vieze, grote en lelijke spin!!! Op zulke kan ik me dus vast voorbereiden...zucht!

Leuk om alles te lezen van alles tot nu toe daar, je ziet er helemaal happy uit dat kan ik meteen zien aan je!
Groetjes aan Heleen and take good care! Hopelijk is de schutting snel af!

kusje van je zusje

Monique Chelius zei

Hoi Marina,
Dankje voor je aardige reactie. Ik heb je al een mail met gegevens gestuurd. Succes met je bouwplannen.

Hé Jetty, dankjewel!! Ik geniet zeker met volle teugen van de vakantie en kan me in dit zwoele klimaat het weer in Nederland al niet meer voor de geest halen. Typisch is dat, dat gaat heel snel. Uit nieuwsgierigheid heb ik wel even ingelogd op het werk met m'n mobiele verbinding. Ging redelijk :). Ik twijfel nu of de spin is geëlektrocuteerd of aangevallen door een van de gekko's, waar het huis nu vol mee zit.

Lieve Cynthia,
Ik ben bang dat dit voor Surinaamse begrippen een middelgrote redelijk vriendelijk uitziende spin is. :)

C. zei

Gewoon zomaar ff een berichtje om te zeggen dat ik je mis!

Liefs Cynt

Monique Chelius zei

Natuurlijk heb ik je meteen een berichtje gestuurd, Cynthia.

Djampé zei

Vind je pagina informatief en interessant. Er zijn bedrijven zoals Intervast, Timevastgoed die veel slachtoffers maken. Ze komen met mooie verhalen, bouwtijd, kwaliteit. Maar gewoon bedriegers, Timevastgoed is de meneer geweest die de Surinamers in Suriname geld afhandig had gemaakt. De eigenaar is de vader de heer Roep.
Ik zou iedereen willen waarschuwen om niet met ze in zee te gaan!! Er komt een grootschalig onderzoek. OPlichters!!!!!!!!!!

Monique Chelius zei

Beste Djampé,
Dankjewel voor je reactie en de waarschuwing. Het is absoluut raadzaam om bij een aantal vorige klanten van een aannemer te informeren hoe de bouw is verlopen. Perfect gaat het nooit, maar zodra er tekenen van oplichting zijn, dan weet je genoeg!
Als je het nog niet hebt gedaan, hoop ik dat je ervaringen met wanprestaties ook op de website http://asadeso.com/ bekend maakt.

Groeten,
Monique Chelius

Anoniem zei

Hallo mijn naam is Cinny en heb genoten van je Blog, alsof ik mijn eigen verhaal las, ook heb je mij heel blij gemaakt dat er wél een trimsalon is WAUW.... ik kijk uit naar het vervolg.... enne wie weet kunnen we elkaar een keer persoonlijk ontmoeten....

Groetjes
Cinny

Anoniem zei

Hoi,
een leuke informatief artikel. Net als vele andere zou ik ook graag een huis willen bouwen in Su maar het is zo moeilijk aangezien er zoveel oplichters zijn. Ik zou dus graag willen weten met welk aannemersbedrijf/ aannemer jou huis heeft gebouwd? (De kans is waarschijnlijk zeer klein dat je me mailt aagezien het een artikel van 2010 is) maar dit is mijn email adres banditachica33@hotmail.com

Anoniem zei

Wat een leuke blog, jammer dat ik dit niet tegen ben gekomen doen ik ben begonnen met mijn huisje. Alles is herkenbaar in je blog, alleen had ik wat meer frustratie en nog steeds :-) maar we gaan ervoor. Het meest herkenbare is dat de verkopers in de winkels je zo vreemd aankijken wanneer je bepaalde wensen hebt en je een heel ander advies geven die helemaal niet in de buurt komt van wat je wilt. Achteraf lachen mijn partner en ik het samen weg, maar soms moet ik me echt inhouden om niet boos de winkel uit te stormen, dan laat ik het uitleggen over aan mijn partner en loop ik rond om te kijken wat de winkel nog meer biedt. Ik ga vaak naar MAKRO beetje rommelig en stoffig maar heb daar best goede dingen gevonden.

Anoniem zei

Hallo, wij zijn ook bezig met onze woning in Suriname en ja ik herken mij zelf in bepaalde uitspraken van u. Ik vindt het heel alstig dat mensen daar zo lui zijn en jou van alles proberen aan te smeren met ja maar zo gaat het in Su. Hallooooooooooo zeg ik dan. Blijkbaar zijn onze maatstaven te hoog voor Su en dat vindt ik onzin. Men wil snel en veel geld verdienen met pruts werk. Ik ben veel geld kwijt geraakt aan herstel werkzaamheden die ook niet goed gedaan waren dus dubbel en dwars gekost. Gelukkig heb ik nu vrienden daar die voor mij de rest gaan opknappen. Zij zijn sinds een paar maanden voorgoed naar Suriname vertrokken voor de gezondheid. Wij denken eraan om een bedrijf op te starten om mensen die in Suriname willen bouwen en tegen heel veel problemen oplopen te gaan helpen en te adviseren. Momenteel zijn wij bezig 2 mensen te begeleiden die terug zijn in Nederland en waarvoor wij dus allen opknappen. Zij worden dagelijks op de hoogte gehouden van alles wat er gebeurd in hun woning etc. Wel zijn wij opzoek naar een keukenzaak die betaaldbaar en kwalitief keukens leverd. indien u iemand kent dan horen wij dat graag.

Mvg, SG