maandag 20 september 2010

Lekker slapen bij 29 graden

Zeevracht en bloglezers
Afgelopen woensdag was het een drukte van jewelste. Eindelijk kwamen m’n verscheepte spulletjes (via Transolution) aan. Het ging ietsje minder soepel dan de vorige keer. Ook moest ik deze keer achteraf de invoerrechten betalen, maar dat ging makkelijk; het bedrag gaf ik mee met de bezorgers en ik kreeg van hun ook de kwitantie. Ik schrok wel even heel erg toen de bezorger mijn dubbele wastafel even uit z’n handen liet glippen, maar gelukkig de verpakking van Ikea was daar tegen bestand. Alles was nog heel. Ook m’n wicker-setje is goed aangekomen, dus ik kan nu fatsoenlijk bezoek ontvangen. En dat is ook zeker gebeurd. Want in de tussentijd zijn al drie gezellige mensen die ik via deze blog heb leren kennen op bezoek geweest. Een van deze bloglezers heeft me eerder zo aardig geholpen met klussen, een andere heeft me gisteren opgehaald; we zijn haar bijna afgeronde huis gaan bezichtigen; ik was zeer onder de indruk omdat haar huis zo goed was opgezet, vooral wat betreft ventilatie en veiligheid. Een andere bloglezer heeft nog de wens om te bouwen en volgt mijn verhaal op de voet. Hij veraste mij met een zelfgemaakt presentje.

Airco
Maar goed, terug naar de titel van dit verslag. Kort nadat de heren mijn spulletjes hadden bezorgd kwam er een andere truck aanrijden. De airco installateurs van NewTech kwamen vragen of ze een dag eerder konden beginnen. Ha! Een nachtje eerder slapen met airco liet ik mij niet afnemen. En wat een genot. We hebben echt erg warme dagen gehad en van mij hoeft het echt niet erg koud, slapen bij 29 graden C vind ik heerlijk, dat is ongeveer 3-5 graden kouder dan mijn kamer ’s avonds is. Ik heb twee Westinghouse split unit airco’s, één van 12000 btu (fancoil buiten 92 USD, Cond unit binnen 233 USD, materiaal 54 USD, helft totale montage kosten 100 USD) en één van 9000 btu (fancoil buiten 79 USD, Cond unit binnen 196 USD, materiaal 54 USD, helft totale montage kosten 100 USD). De afstand tussen mijn 220V aansluiting buiten en de airco is erg klein waardoor de materiaal- en montagekosten meevallen. Deze kunnen dus behoorlijk oplopen bij lange leidingen. Bij een bedrijf waarvan de airco units zelf niet binnen mijn budget vielen waren de montagekosten: basisinstallatie met een max. van 3m: 475 SRD. Meerkosten p.m. 78 SRD, montagekosten p.m. 38 SRD. Hou er rekening mee dat de prijzen snel kunnen veranderen, want ik was eigenlijk van plan om met dit andere bedrijf in zee te gaan, maar hun 10% kortingsactie was voorbij en dat maakte toch teveel uit voor mij.
Voor de koppeling tussen de binnen- en buitenunit wordt een behoorlijk groot gat geboord, daar komt erg veel stof bij vrij! De volgorde van werkzaamheden wat betreft de airco installatie.
- Mijn bezoek aan de winkel met plattegrond van de kamers: btu wordt uitgerekend aan de hand van lengte, breedte en hoogte. Prijzen worden besproken en bij akkoord wordt een afspraak gemaakt voor opname. - Een opnamemonteur komt langs en doet de metingen met een infra-rood meter en de situatie wordt vastgelegd op de foto. - Een offerte wordt per mail gestuurd of je wordt hiervoor gebeld. - Betaling kan persoonlijk of door overmaken. Datum en tijd wordt doorgegeven waarop de monteurs langs komen. - En die komen met een document waar de foto’s op staan met aanwijzingen voor de montage. Ik ben tot nu toe dik tevreden. Op de rechterfoto kan je de loop van de condensbuis zien. Ik was zelf even vergeten dat die er ook bij hoorde.

In de avonduren kwam een contact langs van een bloglezer die hopelijk mijn keuken kan maken. Ik heb goeie hoop, want hij begreep meteen waarom ik mijn (lade)kasten onder het aanrecht op wieltjes wilde.

En wat nog meer?
Douchekop
Vorig jaar heb ik tig winkels afgelopen op zoek naar een iets grote douchekop dan de reguliere. Men keek mij toen vreemd aan en ik kreeg allerlei uitleg over waarom een iets grotere douchekop onpraktisch was, waarop ik op mijn beurt de verkoper vreemd aankeek.En deze vakantie ligt het gewoon bij het assortiment van Fernandes. Inmiddels hangt er uiteraard een exemplaar in mijn douche (doorsnede 12 cm).
Wasmachine
Inmiddels heb ik ook een whirlpool wasmachine van Kirpalani. Ik heb gekozen voor een 7 kilo Whirlpool bovenlader (S-18-WIW16ESVQ) die niet veel duurder is dan een halfautomatische wasmachine. Ik noem hem driekwart automatisch, omdat ie geen eigen verwarmingselement heeft. Er zitten achterin twee aansluitingen voor koud en warm water (waarbij het warme water via de boiler aangevoerd kan worden). Aangezien je de waterhoeveelheid zelf kunt instellen en ik nog geen boiler heb, doe ik er nu zelf opgewarmd water bij. Vervolgens gaat het knopje aan en haal ik m’n was na het wasprogramma er gecentrifugeerd en al uit. Tot nu toe ben ik ook hiermee dik tevreden. Want van de halfautomatische wasmachine word ik niet zo vrolijk. Dit apparaat werkt op 400W en voor de zekerheid laat de ik voeding via een “stabilizer” lopen die de pieken opvangt als na een stroomstoring de stroom weer terugkomt en ook 3 minuutjes speling geeft om het apparaat uit te zetten. Deze unit kost rond de 100 SRD. De whirlpool installateur verwachtte eigenlijk een groter apparaat (ik denk een UPS), maar maakte geen bezwaar hiertegen. Overigens krijg je alleen garantie op het apparaat als je het door deze (erkende) installateur laat aansluiten.
Kookplaat
Ik was weer helemaal in twijfel toen ik deze kookplaat (PGE36THO) van GE bij CHM zag liggen; 4-pits gas en 2 pits 110 volt elektrisch. Prijs: 3599,90 SRD. Kuch!
Straatbeelden:
Mannen vegen het dak.
In de voorgevel van dit huis vind je een oude bouwstijl in een nieuw jasje terug.
De zeer populaire zuilen die aan de voor- en zijgevels van woningen hier worden geplaatst.
Mijn Off Topic rubriek is inmiddels verhuisd naar mijn nieuwe blog Oost west, tweede thuis best. Want langzamerhand komt deze bouwblog tot een einde; openstaande punten zijn alleen nog maar wat installaties en woninginrichting.
Het zal hier wellicht nog rustig voortkabbelen met onderhoudstips. Mocht je als bloglezer graag je kennis willen delen over je bouwperikelen in Suriname, met of zonder foto’s, dan kan je mij altijd een kant en klaar stukje mailen dat ik hier zal plaatsen.

1 opmerking:

Kim zei

Ziet er goed uit. Met een airco erbij zal al helemaal lekker zijn.