zaterdag 11 september 2010

De schutting

Gisteren was de fundering voor de tweede schutting gestort en op dit moment worden de stenen opgetrokken.
Hoewel ik in eerste instantie graag de schutting af had voordat mijn vakantie begon, vind ik het wel prettig om te zien hoe het wordt opgetrokken.
Hieronder staan de materialen en prijzen en stap voor stap alvast een deel van de opbouw van de schutting.

Het graven.
De gevlochten schotelplaten.
Het bevestigen van de gevlochten kolommen aan de schotelplaten.

Vlechtwerk dat over de gehele lengte van de schutting wordt geplaatst.
Bewapening ligt op zijn plaats.
Zand, grind en cement worden (op straat?!) gemixt.
Het cement wordt gestort.
Het cement droogt op.
Bij de Vaco liggen momenteel 3 interessante brochures met tips voor grondaanvraag, aanschaffen van een perceel en hypotheek. Ze kosten elk SRD 7,50.

Na wat prijsvergelijkingen tussen Fernandes en Kirpalani heb ik enkele witgoed aankopen bij Kirpalani gedaan. Dezelfde artikelen waren wat duurder bij Fernandes. Of Kirpalani aan refurbishing doet weet ik niet; het werd er in ieder geval niet bij verteld en er zit garantie op. Wellicht vanwege de stille vakantieperiode had Kirpalani een actie en kreeg ik een behoorlijk aantal (zeer gewilde) waardebonnen die ik voor allerlei lekkernijen kon inwisselen bij o.a. Rituals waar ze overheerlijke manja-guave smoothies verkopen.

Off topic
++ deze rubriek die steeds langer wordt zal binnenkort verhuizen naar een nieuwe blog: Oost west, tweede thuis best ++
Het is eigenlijk een beetje onvoorstelbaar hoe ik op het moment met volle teugen aan het genieten ben van het dagelijkse Surinaamse leven. De behoefte om allerlei tripjes te ondernemen is er nog helemaal niet.
Het is veel spannender om mijn eigen woning te leren kennen en de directe omgeving.
Wat betreft de ontdekkingstocht in mijn woning. Dat is bijvoorbeeld erachter komen dat de stoppen doorslaan als je net een massala maaltijd met de elektrische kookplaat aan het bereiden bent en ook nog tegelijkertijd de waterkoker aanzet.En tja, in een van mijn laatste reacties schreef ik dat er voor Surinaamse standaarden een middelgrote spin dood onder de bewegingssensor in mijn slaapkamer lag. Dat was waar. Een dag later echter, bleek een groter nog levend familielid ook de sensor ontdekt te hebben. Ik was doodmoe en wilde net gaan slapen toen ik die ontdekte. Ondanks mijn gepor met een stok en bezem en het piepen van de spin (had ik nooit eerder gehoord) kwam ik geen steek verder, want het beest verstopte zich steeds weer razendsnel achter de sensor. Ik wist het echt niet meer, maar wilde absoluut niet dat het beest in mijn slaapkamer zou rondlopen, dus heb ik hem maar met ducktape achter de sensor vastgeplakt.Twee dagen later kwam gelukkig Raoul, de beheerder, even langs. Hoewel ook hij even schrok van de grootte van de spin, heeft hij korte metten kunnen maken met het beest. Ik kijk nu elke avond voor ik ga slapen achter de sensor, maar ik ben nog geen andere spinnen tegengekomen.
Dit soort schrikmomenten zijn wel erg gauw vergeten hoor als ik in de avonduren op het terras zit, de voeten en een djogo op tafel, gezellig klets met Heleen en de overbuurman die met zijn vrouw bij mij op het trottoir zit omdat de wind daar lekker waait. Dat is zelfs zeer aangenaam als de stroom ineens uitvalt. Buurman had gelukkig een doosje lucifers bij zich, dus doen wij het kaarsje aan en kletsen en drinken rustig verder. Dit is puur genot. Wie dit niet zo goed kan vatten, begrijpt het misschien beter bij het lezen van deze 1 min reading van Paolo Coelho.
En dan de ontdekkingstochten in de directe omgeving. Een bloglezeres vroeg mij eens of er ook een trimsalon voor honden in Suriname was. Ze moest er zelf om lachen, en ik natuurlijk ook. Maar zowaar, vandaag kwam ik dit bordje tegen vlakbij de Roopram bij mij in de buurt.Overigens amusant, deze aktie voor kinderen en toeristen!
De gevulde barra van Roopram is trouwens heel anders dan die je bij Kwakoe in Amsterdam kunt krijgen. Want deze lijkt een mengsel van roti en barra in de vorm van een shoarma-broodje en er gaat alleen kip in (geen sla en tomaat of chutney).

In mijn buurtje is ook een trimclubje actief (Rene, herken je het huis op de achtergrond?).Ik ben benieuwd of Heleen zich bij dit clubje zal aansluiten. Want... hoezo, liever een goeie buurman dan een verre vriend? Dat kan toch veel beter: een goeie vriendin als overbuurvrouw! Dit wordt vanuit mijn woning gezien binnenkort het huisje van Heleen. Zij was op zoek naar een eigen stekkie, vond mijn buurtje wel heel prettig en zag onlangs een bordje Te huur staan en ging er meteen op af!Klik hier voor haar verslag.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Monique, ik geniet steeds weer van je verslaglegging. Al jouw info. sla ik op. In principe zou ik dit jaar gestart zijn met bouwen, maar heb dit wegens omstandigheden even moeten uitstellen. Ik zou er deze maand zijn en had mij voorgenomen jou te verrassen met een bezoek, but next time. Eindelijk heb ik kunnen zien wie Wahab is, want ik zal zeker contact met hem opnemen. Jouw lovende woorden over hem werken alleen maar in zijn voordeel. Je hebt een opgave gegeven over de tweede schutting; welke is dan de eerste schutting en wat zijn de afmetingen? Nogmaals, ik heb bewondering en waardering voor jou hoe je dit hebt aangepakt en heb er ook veel van geleerd. Veel plezier nog in Suriname

Monique Chelius zei

Beste (anonieme) bloglezer,
Bedankt voor je leuke reactie op mijn blog! Ik heb gisteren de juiste hoogte van mijn schutting/omrastering voor je opgemeten. Het is ongeveer 1.50 m. hoog (147,5m). De materiaalkosten die ik heb genoemd zijn voor beide kanten; 2x 14,5 m. Je kunt kosten besparen door de ruimte tussen de kolommen breder te kiezen. Ik weet echter niet hoe breed deze ruimte maximaal mag zijn om een stevige muur te garanderen. Dat hangt ook van de hoogte af. Voor mij gaat het echt te ver, maar in dit document www.kooy.nl/downloads/vrijstaande_muren.pdf is er van alles over te lezen.

Gewoonlijk maakt men als eerste de omrastering, nog voor het bouwen van je huis. En dat kan ik je ten zeerste aanraden, want zwervers en honden hebben veelvuldig gebruik gemaakt van de schaduwplekken op mijn terras; en uiteraard kreeg ik stank i.p.v. dank daarvoor terug.

Veel succes met je bouwplannen!

Maarten zei

Hoi Monique,
Is het niet een idee om boven op de sensoren een soort kleine piramide, met de boven punt in de hoek tegen de muur, te plakken?
Hierdoor haal je het hoekje waarin insecten zich kunnen verstoppen weg.

Als je dat dan in de kleur van de muur verft valt het nog haast niet op ook.

Veel plezier verder in je woning!

Anoniem zei

Beste Monique,

Met veel plezier je verslagen gelezen. Chapeau voor het verwezenlijken van je droom, een eigen huis in su. OPvallend dat je alles zo transparant weet te maken, precies datgene wat vaak ontbeerd in Su. Hen bje voor mij misschien de contactgegevens van je schuttingbouwer? Ik wil voor mijn ouders namelijk ook een dergelijke oplossing. Alvast bedankt voor je reactie en keep up the good work. Steven (sh081745@12move.nl)

Monique Chelius zei

Bedankt voor je aardige reactie Steven. De gegevens heb je via de mail ontvangen.

Succes ermee!

Monique Chelius zei

Beste anonieme lezer,

Bedankt voor je reactie. Ik hoop dat je hiervan ook een melding maakt op de website www.asadeso.com, een verzamelplaats voor bouwklachten over aannemers in Suriname. Inderdaad heeft deze "heer" op mijn blog gereageerd, zie http://moksimeti2.blogspot.com/2007/08/stroomversnelling.html en heb ik e-mail contact met hem gehad. Zoals je ziet is er na mijn reactie geen prijzenlijst van hem verschenen met bouwmaterialen. Al aan het begin van mijn bouwplannen in Suriname heb ik geleerd duidelijk onderscheid te maken tussen woorden en daden. Vooral in Suriname wordt veel toegezegd en wordt veel ongevraagd advies gegeven, maar zodra je je zelf in de materie verdiept en de juiste vragen aan zo'n "adviseur" stelt, dan merk je al snel genoeg dat 99% van het advies gebakken lucht is. Zo kan ook iedereen zeggen dat hij of zij mij kent, maar ook dat kunnen ijdele woorden zijn.

Het is vreselijk dat dit jullie moest overkomen, en ik hoop dat er toch een goeie afloop aan zal komen. Veel sterkte met de rechtzaak!!

Srananfacility zei

Mijn naam wil ik wel noemen in uw blog maar ik ken uw policy niet. Ik wil alleen zeggen dat ik heel weinig van u heb gezien en gehoord/gelezen maar het heeft me helemaal scherp gemaakt wat ik reeds heb gezien. Ik zal ook de komende dagen uw webside afkammen voor meer informatie omtrent bouwen in SU. Bedankt dat op zo een wijze mensen helpt die graag naar Su terug willen zonder opgelicht of bestolen te worden.Bedankt alvast

Monique Chelius zei

Bovenstaande reactie heeft betrekking op een reactie die ik inmiddels heb verwijderd. Zelf probeer ik in mijn verslaglegging zaken zo positief mogelijk te benaderen (tenzij het echt vreselijk is) door goed werk aan te prijzen en bij minder werk de werklui niet te benoemen. Degene die eigen bouwklachten wensen te publiceren verwijs ik door naar http://www.asadeso.com/. Excuses G.H. en A.M. Ik had de reacties veel eerder moeten verwijderen.

Anoop & Anne-Marie Ramsoebhag zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Tariq Honey zei

I completely agree with you. I really like this article. It contains a lot of useful information. I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all. And of course nice review about the application.
vakantiehuis dordogne

Tariq Honey zei

Thank you very much for the great list and I appreciate your efforts to bring such a huge list for us. I really appreciate posts, which might be of very useful. I look forward to future updates. Once again thanks. Keep smiling.
Get More Twitter Followers

Mourie Durga zei

Hallo monique,
Eerst wil ik je wat over me zelf vertellen, Mijn naam is Mourie durga, woonachtig in rotterdam.
als ik het goed heb begrepen met je veel bezig met de bouw??.
Af gelopen jaar ben ik met een nieuw product naar suriname gekomen, betonnen schuttingen. modellen zijn te zien aan de Lalarookhweg 10. ook heb ik deelgenomen aan de bouwbeurs , daar heb ik mijn schuttingen gelanceerd , maar door ziekte moest ik terug naar Nederland . Hopelijk zou je iets voor mij kunnen betekenen,
groetjes Mourie Durga
Nehemia.import@gmail.com

Almira Sabajo zei

Hoi Monique,

Ik woon zelf ook in Suriname, en we zijn klaar met bouwen. Nu zouden we graag een schutting bouwen, en ik wil graag weten als je ons iemand kunt aanbevelen. MVG, Almira

Paula zei

Hi Monique,

Mag ik vragen welk bowbedrijf je hebt gebruikt voor het bouwen van je schutting?

Bij voorbaat dank,

Paula Chin