Ramen en deuren zijn duur
Sta je nog aan de vooravond van je bouwplannen in Suriname, overweeg het aantal ramen en deuren en de grootte daarvan nog eens goed, want een complete uitrusting voor je ramen en deuren in Suriname is best kostbaar.
Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe zwaar je ze wilt uitrusten, maar als je ze van alle toeters en bellen wilt voorzien dan zit je al gauw aan kosten voor:
- het raam/de deur zelf (kozijn, glas, hang en sluitwerk)
- horramen/hordeuren
- dievenijzer (incl. hang en sluitwerk)
- elektronische beveiliging (magneetcontacten/schoksensoren).
Vergeet daarbij niet: de mate van inbraakbeveiliging kan invloed hebben op de premie van je verzekering.
Vorig jaar bezocht ik op de jaarbeurs de stand van Hurricane steel doors and gates.
De producten zagen er zeer degelijk uit, misschien wel te degelijk, want toen ik deze schaardeur uitprobeerde kreeg ik het erg moeilijk in beweging. Ik vond de prijs ook wel pittig; 195,- euro p/m2. Voor zo’n deur van 80x180cm betaal je dan al gauw 315,- euro. Dus een stalen schaardeur voor een woonhuis, daar pas ik zelf wel voor. Maar deze firma heeft veel meer te bieden, ook rolluiken, dus zeker wel de moeite waard voor de liefhebber.
Elektronische beveiliging
M’n woning heb ik inmiddels elektronisch laten beveiligen. Hoewel ik in eerste instantie ervan uit ben gegaan dat ik al het denkwerk aan het beveiligingsbedrijf kon overlaten – ze kwamen heel professioneel over – bleek toch, nadat de offerte al was ondertekend, dat er twee onderdelen vergeten waren, met als resultaat: aanzienlijke meerkosten. Dat was dan toch niet zo professioneel als ik in eerste instantie dacht. Dus ook hier weer zag ik mij genoodzaakt me meer in elektronische beveiliging en alle onderdelen daarvan te verdiepen om de kwaliteit van de beveiliging en de prijs/kwaliteit verhouding goed in beeld te krijgen. Want klopte de factuur dan wel? Ik moet wel zeggen, inmiddels ben ik er best moe van om me in elk onderdeel van dit bouwproject verdiepen. Zo graag zou ik een onderdeel helemaal aan de "experts" overlaten. Maar helaas, dat zit er ook hier weer niet in, want wat denk je, vorige maand stond een groot waarschuwingsartikel in De Ware Tijd met namen van medewerkers die niet meer in dienst zijn bij deze firma, waaronder mijn contactpersoon.
Voor de liefhebber is hier een link met een overzicht van beveiligingstechnieken.
Bij de aanvang van de bouw was ik er trouwens nog niet zeker van dat ik het huis elektronisch zou laten beveiligen. Weet je nu al dat je dat gaat doen, dan is het handig om vóór de aanleg van de bekabeling iemand uit te nodigen voor de plaatsing van de contactpunten voor de beveiliging. Inbouw is toch altijd netter dan opbouw. En, als je besluit je aan te melden bij een meldkamer (mijn abonnement kost 27 USD per maand in Paramaribo Noord) bedenk dan goed dat je de alarmering via een reguliere bestaande telefoonlijn of middels gsm-zendapparatuur kan laten lopen. Voor zo’n gsm-zendmodule (TX690C) berekent men (in 2009) 530 USD.
In de laatste Easy Living rubriek van De Ware Tijd (online) staat overigens een interessant stuk over dievenijzer en brandbeveiliging. Wat men niet in het artikel heeft vermeld zijn de laatste inbraaktechnieken in Paramaribo; het doorknippen van de bedrading voor de sirene en inbraak via de vliering. De dief klimt door de luchtroosters naar de vliering en trapt vervolgens gaten in het plafond totdat er iets kostbaars in zicht is. Uiteraard wordt hoe dan ook wel gealarmeerd, maar als de dieven ook nog wegkomen met de buit, dan is de schade aanzienlijk. Het antwoord van de beveiligingsbedrijven hierop is: vlieringbeveiliging (rondom unitkabels).
Sleutels
Ik zou ook iedereen willen aanraden wat aandacht te besteden aan een goed sleutelplan.
Want voor je het weet zit je met een grote bos sleutels voor je deuren, je diefijzer-deuren en talrijke hangsloten voor poorten en wat al niet meer. Hoe minder sleutels je hebt, hoe beter, denk ik, maar dat is niet altijd te realiseren.
Ook bij deze oplossing voor dievenijzer van een bloglezer komt een hangslot eraan te pas.
Zelf heb ik 4 toegangsdeuren en weet me soms geen raad met al die sleutels.
Producten en de Surinaamse consument
Na zoveel vakanties in Suriname te hebben doorgebracht ben ik helaas tot de conclusie gekomen dat Suriname in veel gevallen een dumpplaats is voor producten die men in de westerse wereld niet meer wil. Eigenlijk niets mis mee, want Suriname is nog steeds een ontwikkelingsland, iets wat ik steeds maar weer vergeet.
Waar ik me dan toch wel erg aan stoor is dat de Surinaamse consumenten regelmatig voor de gek worden gehouden. Niet alleen met ondeugdelijke vaak “origichinese” producten, maar ook met “pas ontpakte producten” die aan de man worden gebracht, alsof ’t het nieuwste van het nieuwste is. Zo word ik tijdens mijn zoektochten door de winkels in Suriname met regelmaat bevangen door plaatsvervangende schaamte als mijn oog ergens op valt, waarvan ik zeker weet dat er in Nederland al een nieuwer, beter en tevens goedkopere versie in de winkels ligt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. En ik begrijp wel waarom dit zo is, maar kan er toch slecht tegen als ik dan een moderne meubelzaak binnen stap en hoor dat al die prachtige moderne (en dure!) meubels en wollen(!) tapijten uit Canada komen.
Overigens vermijd ik in mijn weblog bewust zware onderwerpen als politieke beslissingen en export/import afspraken, maar dat wil niet zeggen dat dit mij ontgaat. Zeker als je bezig bent met een bouwproject en navraagt waar je bouwmaterialen, meubels, gereedschappen en apparatuur vandaan komen, valt al heel gauw “het kwartje”.
Gelukkig trof ik tijdens mijn laatste vakantie in Suriname het maandblad De Consumentenkoerier aan met o.a. prijsvergelijkingen van diverse supermarkten. Dat geeft weer hoop!
Een kloppend hart
12 jaar geleden
9 opmerkingen:
Hey Monique:
Bedankt voor het mededelen van deze informatie. Jou blog is een goede begeleiding voor mensen die van plan zijn om een huis te bouwen in Suriname.
Ga zo maar door want ik volg je op de hielen! :)
-Rebecca uit New York
-Rebecca
Correctly your article helped me truly much in my college assignment. Hats off to you enter, will look ahead in the direction of more cognate articles in a jiffy as its anecdote of my pick subject-matter to read.
Hoi Monique,
Geweldige website met veel info. Wij gaan in juli naar Sur. alwaar wij een mooi perceel hebben en willen op zoek gaan naar een goede, niet te dure aannemer en architect. Ik heb nog niet alle info gelezen op je site, maar wie weet kome ik namen tegen van aannemers en architecten.
Je doet veel mensen plezier met alle info.
Dank en groet,
Sher
Dankjewel voor je aardige reactie, Sher. Op de site http://bouwkundestudenten.blogspot.com/ worden diverse Architecten in Suriname genoemd. Ongetwijfeld hebben zij al met diverse aannemers en bouwbedrijven samengewerkt die zij kunnen aanraden.
Veel succes met jullie bouwproject!
Monique
Dag Monique,
Ben je al meer te weten gekomen over het vochtprobleem aan de buitenrand van het huis. Heeft men inderdaad een vochtbeschermer vergeten aan te brengen. Het folie staat op de bouwtekening dus dat zit wel goed (alleen aan de buitenrand).
Als je meer weet over de vochtbeschermer zou ik graag willen weten welk merk en type er gebruikt is of gebruikt zou moeten zijn. Op welke plaats wordt het aangebracht.
Mijn grootste angst is een vochtprobleem vanuit de fundering; dat is moeilijk tot niet te herstellen.
Ondanks het vochtprobleem lijkt mij je aannemer een man met verstand van zaken. Ik zou graag meet hem in contact willen komen?
Ik verneem graag van je. Jouw informatie heeft iemand anders ook al blij gemaakt. (hij gaat ook bouwen in Suriname).
Vrgr Hans56.....
Beste Hans,
In Suriname gebruikt men doorgaans innertol als vochtbeschermer. Ik ben er nog niet precies achter wat er bij mij is gebeurd, maar ik vermoed het volgende:
De buiten- en binnenmuren zijn allemaal met innertol ingesmeerd tot het oorspronkelijke maaiveld. Later echter, is door een communicatiestoornis het perceel rondom het huis nog verder opgehoogd. En eigenlijk had toen de innertol-rand ook opgehoogd moeten worden, maar dat heeft de aannemer nagelaten. Dus kruipt nu alleen vocht afkomstig van de bovenste zandlaag de buitenwanden in. Eigenlijk moeten rondom de buitenmuren de tegels en het zand verwijderd worden, en alsnog ingesmeerd worden met innertol. Ik heb me laten vertellen dat ik de buitenmuren ook kan injecteren tegen opstijgend vocht, maar ik ben bang dat hier een te hoog kostenplaatje aan hangt.
Gegevens van mijn aannemer krijg je zodra ik een mail van je heb ontvangen op mijn mailadres moksi@online.nl.
Leuk te horen dat je iemand kent die mijn informatie hier goed heeft kunnen gebruiken voor zijn huis in Suriname!
Groeten,
Monique
Beste Monique,
Wat een geweldig en duidelijke site. Ik denk dat niemand het zo uitgebreid verteld zoals jij dat doet. Ik ben ook van plan om te gaan bouwen en dan zal deze blog mij zeker verder mee helpen. Wat ik niet heb kunnen vinden. Ik google me rot. Wat de prijs van duikers zijn (incl. het plaatsen) Heb jij daar info van?
Idd veel plezier met je huisje.
groeten Anoop
Beste Anoop,
Dankjewel voor de complimenten en heel veel succes met je eigen bouwplannen! Zelf heb ik geen ervaring met duikers plaatsen. Ik raad je daarom aan om de producten op de site van Vabi te bekijken (http://www.vabi.sr/vabi/product.asp?menuid=11&categorie=4 ) en naar het bedrijf(in Suriname) te bellen voor de prijs. Voor de plaatsing zal je contact moeten maken met een aannemer. Als een andere bloglezer wel ervaring en kennis van prijzen heeft, zou die natuurlijk ook hieronder kunnen reageren.
Hartelijke groeten,
Monique Chelius
Beste Anoop,
Informatie van een hulpvaardige bloglezer:
"Voor het plaatsen van duikers. Ik heb in 2007 in totaal 40 meter geplaatst voor € 2700 !!! Dat is incl. de huur van een graafmachine."
Een reactie posten